UCSD Medical Education and Telemedicine Building

Project Awarded

On approach, the glass louver screen suspended from the cantilevered from concrete roof     above immediately catches the eye, offering a glistening and engaging perspective of the striking 88,000 square foot of the Medical Education and Telemedicine Building at UCSD. Surrounded by generous green spaces and walkways leading into the courtyard from which all spaces are entered, the interior of the LEED® Gold Certified building is a seamless example of form meeting function. From the naturally-lit, glass-walled hallways that overlook the stunning courtyard and its free standing staircase, to the world-class academic atmosphere, space utilization and acoustics in the auditoriums, to the simulated Operating Rooms with state of the art amenities, the structure serves its user well by offering  the students a  “flexible, diverse and collaborative learning environment.”

The Telemedicine Building’s subdued palette is another example of architecture well-conceived; blending with the neighboring buildings, and yet standing out independently as a beautiful gem.
 

Orchid
  • Project Address: 9500 Gilman Drive, La Jolla, California 92093
  • Project Owner/ Developer: University of California, San Diego
  • Owner Contact Name/ Email: Boone Hellmann, FAIA / bhellmann@ucsd.edu
  • Project Architect/ Designer: Skidmore, Owings & Merrill LLP

As health sciences rapidly evolves with technology teaching facilities require enhancements to serve new learning modalities. Situated at the intersection of two major pedestrian routes and facing the UCSD Medical Teaching Center, the new 88,000-sf Medical Education and Telemedicine Building is the social heart of the School of Medicine neighborhood. Flanked by green spaces and bustling walkways, the building provides progressive technologically adept and flexible spaces to promote the latest in telemedicine and teaching innovation within a communal, open, and collaborative context. Evoking the natural tones of the rich campus landscape, the honest use of materials connects to the arroyo setting, will weather properly, and is low maintenance for the University. A glass sunscreen suspended from the dramatically cantilevered concrete roof slab provides a shimmering and inviting entry to this state-of-the-art facility. The plan was designed to maximize controlled day lighting, provide a high degree of transparency to the classrooms and offices, and allow for a flexible and diverse learning environment. This project achieved a US Green Buiding Council LEED Gold Rating.

© Darren Bradley
© Darren Bradley
© Darren Bradley
© Darren Bradley
© Darren Bradley
© Darren Bradley